Idag besökte vi 12 byggföretag

5 augusti 2022

Arton medlemmar i två minibussar besökte idag tolv byggföretag som lurat rysktalande arbetare på lön. Vi pratade med uppdragsgivare, lämnade ut delgivningar, genomförde fyra blockader och pratade med arbetare. Ett ärende löste sig direkt efter besöket och två till ser ut att lösas snabbt.

Första stoppet var Handelshögskolan där det bolag som dränerar grunden är inblandade i en härva med papperslösa arbetare från Georgien. Vi lämnade skadeståndsanspråk och en kallelse till MBL-förhandling.

Andra stoppet var Moderna Hem i Skandinavien HB på Norrmalm som vägrar betala ut lön till en papperslös plattsättare från Uzbekistan som arbetat helt utan lön. Vi satte upp affischer och delade flygblad som facklig indrivningsblockad.

Tredje stoppet var ett villabygge i Solletuna där LDG Bygg & Bemanning struntat i kollektivavtalet, inte betalat ut full lön och sedan försöker gömma sig från facket. Vi pratade med grannar och med personal på plats om vad som hänt.

Fjärde stoppet var SKANSKAs jätteprojekt i Barkarby där vi delade upp oss. Den ena bussen besökte uppdragsgivarens platskontor där vi slog larm om att deras UE KK Byggexperten AB inte betalar sjuklön, OB eller övertidsersättning. Den andra bussen pratade med rysk- och rumänsktalande arbetare och delade ut flygblad vid själva bygget.

Sedan tog vi lunch och fick två glada besked: LDG Bygg & Bemanning betalar ut den innestående lönen och uppdragsgivaren till KK Byggexperten hade hälsat dem att de måste komma överens med facket eller åker ut.

Därefter åkte vi till Maga Måleri som håller inne två månadslöner för en målare från uzbekistan. De hade bytt adress så vi får åka till dem nästa gång.

Sedan lämnade vi en delgivning till KRS Byggackustik i Älvsjö, protesterade vid Din Distribution ABs kontor i Västberga, satte upp affischer vid Armada VVS pågående arbete i Nacka, delgav A&J Tak och Plåt en kallelse i Skogås, pratade med boende i DEZ Byggs boende för ukrainare (de kommer på nästa möte) i Trångsund och delgav Bossiy AB en förhandlingsframställan i Hammarby sjöstad.

En fullspäckad dag. Tack alla medlemmar som var med, det här ska vi göra om! Hatten av för Pelle och Sebastian som körde och för Pelle som tog en förhandling på telefon mitt i alltihop.

Källa: Solidariska Byggare FB