Disperare! Protest la înălțime a zeci de muncitori români în Germania

Situație dramatică pentru mai mulți muncitori români, aflați la muncă în construcții în Germania, care au ajuns la capătul puterilor și au ales să protesteze miercuri, nemulțumiți că nu și-au mai primit salariile de câteva luni, informează ddorfaktuell.

Din disperare, 70 de muncitori români s-au urcat pe acoperișul fostei clădiri de birouri de 4 etaje de la Graf-Recke-Strasse 82 din Düsseldorf Düsseltal, care este, în prezent, în renovare. Îmbrăcați în echipamente de lucru și înarmați cu pancarte, muncitorii amenință în germană că vor intra în greva foamei.

În replică, șeful echipei de muncitori români, un subcontractant de la SAR-Industrieservice, afirmă că așteaptă datorii restante de aproximativ 1 milion de euro de la clientul său pentru șantierul de la Düsseldorf și alte cinci proiecte și de aceea nu-și poate plăti cei 70 de angajați.

Cunoscut drept șantierul Cocoon, aici urmează să se construiască 75 de apartamente exclusiviste. De precizat că românii sunt plătiți cu salariul minim în Germania, asta în timp ce cel mai mic apartament de 51 de metri pătrați va costa ulterior 425.000 de euro. Unele dintre apartamentele mai mari, de până la 178 de metri pătrați, costă mai mult de 2 milioane de euro.

Thorsten Goerke, secretarul sindicatului industrial Bauen – Agrar – Umwelt, admite că astfel de cazuri în Düsseldorf sunt de câțiva ani. El cunoaște situația de pe Graf-Recke-Strasse și a aflat de la angajații români că există și alte șantiere în Marl, Köln, Essen, Dortmund unde există problema plăților restante. De altfel, alți 80 de muncitori români de pe un șantier din Hamburg, în aceeași situație, au continuat protestele și joi! Muncitorii de pe șantiere sunt exploatați în fiecare zi și nimeni nu este cu adevărat interesat, se plâng românii.

Reprezentanții din România ai unei alte firme subcontractante – GM Industrie Service SRL – recunosc că trebuie să plătească salarii și taxe pentru muncitori, dar nici ei înșiși nu primesc niciun ban de la clienții săi.

„Clienții noștri nu au nicio obligație față de angajați. Iar noi nu-i putem da în judecată decât pentru sumele convenite contractual – ceea ce ar dura luni sau ani”, au declarat aceștia pentru presa germană.

Muncitorii de pe șantierul Cocoon au lansat un ultimatum – ca plata salariilor să se facă cel puțin parțial, până la ora 13.00. Ddorf-Aktuell a aflat miercuri după-amiază că acest lucru s-a întâmplat, dar sumele sunt derizorii. Românii au acceptat pentru moment acest lucru, însă sunt hotărâți să părăsească șantierul la sfârșitul acestei săptămâni și să se întoarcă în România.

În ultimii ani, românii au fost de multe ori victimele abuzurilor patronilor nemți și au protestat în fața fermelor și abatoarelor din Germania, nemulțumiți de condițiile de muncă și cazare, despre care GermaniaMea.ro a relatat AICI și AICI.

Până acum, legislația a fost schimbată doar în industria cărnii, unde nu mai sunt acceptate firmele intermediare de recrutare. De la 1 august, autoritățile germane au pregătit un nou set de reguli. Vezi AICI.

„Până de curând, contractele de muncă trebuiau să aibă câteva detalii obligatoriu în ele și, în rest, să decidă angajatul cu angajatorul. De acum încolo, într-un contract de muncă trebuie să apară dacă angajatul trebuie să presteze ore suplimentare, cum sunt acestea plătite și care este perioada de probă”, a explicat Tudor Ancuța, consilier în Germania, pentru stirileprotv.ro.

La nivelul instituțiilor europene, autoritățile lucrează acum la un regulament pentru a-i proteja pe lucrătorii transfrontalieri.

Între timp, Dumitru Costin, președinte BNS, susține că există o rețea creată la nivelul Germaniei, cu circa 20 de centre de asistentă și sprijin pentru lucrătorii români, pe teritoriul federal, cu experți care vorbesc limba română. Românii îi pot contacta, iar cei de acolo vor interveni.

Aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români sunt momentan în Germania, așa cum a scris GermaniaMea.ro AICI.

Autoritățile române încearcă să îi aducă acasă măcar pe cei care muncesc în agricultură şi în construcţii și le promit salarii la fel de mari ca afară. Până atunci, românii care muncesc departe de familie rămân o importantă resursă pentru bugetul statului. Suma cea mai mare trimisă de românii din străinătate în România vine din Germania – peste 400 de milioane de euro numai în perioada ianuarie – aprilie. (mai multe detalii AICI)

Sursă: GermaniaMea.ro