Германия: Улични действия срещу расистките нападения на полицията и държавата

Германските медии успешно описват полицейските нападения срещу мигрантската общност като нещо положително. Нарекоха го “мерки срещу експлоатацията”. Звучи положително, когато медиите описват условията на труд на работниците мигранти и високите наеми за ужасни апартаменти. Хората са склонни да мислят, че полицейските действия прекратяват робския труд, експлоатацията и лошите битови условия. Но обществеността е в неведение каво представляват тези набези: Работниците мигранти често биват обвинявани и глобявани за нарушаване на германското трудово законодателство чрез нелегална работа, работа над максимално работно време, получаване на социални помощи и т.н. Често те са незабавно депортирани.

В Кил бяха разпространени брошури на няколко езика с електронна поща за контакт, ако хората се нуждаят от информация или подкрепа. Бяха издигнати и два транспаранта: един на румънски: „Равни заплати и равни – права за всички“ и един на български: „Нападения срещу експлоатацията? Спрете криминализирането и депортирането на работници мигранти!”

Според авторите на транспарантите създаването им на източноевропейски езици привличат повече вниманието на хората.

Да припомним че, имаше нападения и в Бремен Гроепелинген в бедна част на града където, живеят много мигранти. Тази атака беше наречена от градския съвет “Мерки срещу мръсни улици и престъпни наемодатели”. Набегът имаше екстремна форма. Улиците бяха отцепени с полиция и кордонна лента. Властите дори не пуснаха учениците да ходят на училище. Полицията беше придружена от служители на различни административни органи, като центъра за заетост или строителните власти. Нападението имаше явно расистки характер и изразен ксенофобски фокус. Германските семейства не бяха нападнати. Националностите, които се разглеждат като наполовина интегрирани (турските или иранските квартали), бяха нападнати само веднъж, а източноевропейските и африканските общности, в много случаи пострадаха втори път. След по-малко от един ден, притиснатите мигранти откриха в пощенските си кутии писма, че социалните им помощи са спрени. Те бяха обвинени в отдаване под наем на апартамента си, в случаите когато, биваха заловени други лица, освен посочените в договорите за наем. Това не беше действие срещу криминални наемодатели или лоши жилища. Това беше атака на властите срещу самите мигранти. Трябва да противодействаме на лъжите в медиите и да разпространим истината.